Przepis i sposób przygotowania na: Zupka z suszonych grzybów
40 dag mięsa wołowego, 1 udko indycze, włoszczyzna, kucharek, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, pieprz.
Bulion: Mięso oczyścić, zalać wodą zagotować, zszumować, dodać łyżkę kucharka, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz gotować 25 minut, nastęnie dodać pokrojoną włoszczyznę, gotować do miękkości warzyw. Wyjąć wszystko z rosołu, pozostawić ok 1,5 l bulionu.
W międzyczasie grzybki zalać wodą, moczyć ok 30 minut.
Wyjąć grzyby pokroić na cienkie paseczki, wodęz grzybów wlać do garnka razem z bulionem, dodać sos sojowy, ocet ryżowy, zagotować.
Podawać z posiekanym szczypiorkiem z makaronem, albo z pierożkami tortellini . Smacznego!