Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone banany z miodem i sezamem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Smażone banany z dodatkiem miodu i sezamu to oryginalny deser, który może również być sycącą przekąską. Najlepiej smakują podawane na gorąco.

Składniki:

jaja 2 szt.
olej 1 filiżanka
cukier 6 łyżek
woda 1 i 1/2 filiżanki
miód 2-3 łyżki
mąka ok. pół szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone banany z miodem i sezamem

Masz ochotę na coś słodkiego w ciekawym wydaniu? Smażone banany w głębokim oleju z miodem oraz sezamem to idealny pomysł! Jak je zrobić? Z tym przepisem to banalnie proste! Pamiętaj jednak o jednej zasadzie: jeśli podczas robienia ciasta (w którym będziesz obtaczać owoce) okaże się ono za rzadkie - koniecznie dosyp odrobinę mąki. Ten przepis na ciasto jest uniwersalny i w cieście tym możesz obsmażać również mięso, ryby i inne. Ciasto musi być gęste - nie rzadkie i to musimy regulować.

1. Banany obierz i pokrój na 3-4 centymetrowe kawałki.

2. Z jaj i mąki zrób ciasto.

3. Miód, wodę i cukier ugotuj na małym ogniu.

4. Pokrojone banany zanurz w cieście i usmaż w woku na złoto-brązowy kolor.

5. Usmażone kawałki wymieszaj z miodem i posyp sezamem.

Jeśli lubisz naprawdę słodkie desery, to możesz do miodu dodać cynamon, dzięki czemu zyskają one przyjemnie korzenną nutę. Sprawdź inne przepisy na pyszne słodkości - PRZEPISY

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak