Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

miodowy jabłecznik

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto: 1 szklanka cukru
1 szklanka maki pszennej
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto miodowe: 2 szklanki mąki pszennej
szklanki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki sztucznego miodu
1 łyzka sody oczyszczonej
Masa budyniowa: 2 szklanki mleka
½ szklanki cukru, 250 g margaryny
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyzki mąki pszennej
100 g jabłek
1 opakowanie galaretki truskawkowej
galaretka agrestowa 1 szt
cukier 1 szklanka
jajko 1 szt.
margaryna 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: miodowy jabłecznik

Ciast: białka ubić, stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kisielem. Ciasto nałożyć na natłuszczoną blachę. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto miodowe: przesiać mąkę i połączyć z pozostałymi składnikami. Podzielić ciasto na dwie części. Części piec osobno w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
Masa budyniowa: w części mleka rozpuścić budyń i mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące mleko wlać mleko z budyniem i zagotować.. margarynę utrzeć dodając ostudzony budyń.
Masa jabłkowa: obrać jabłka, podsmażyć z cukrem do miękkości. Do połowy masy dodać rozpuszczoną w ½ szklanki wody galaretkę truskawkową, a do drugiej części galaretkę agrestową i ostudzić.
Jabłecznik miodowy: jeden płat ciasta miodowego posmarować częścią masy budyniowej. Wyłożyć masę jabłkową z czerwoną galaretką. Posmarować masą budyniową. Przykryć biszkoptem i ponownie posmarować masą budyniową. Wyłożyć masę jabłkową z galaretką agrestową. Posmarować pozostałą masą budyniową. Przykryć drugim płatem ciasta miodowego. Udekorować wg uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaheira11 16.09.2010 22:49
super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak