Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort porzeczkowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
sól 1 szczypta
kremówka 500 ml
porzeczki czarne 1 szklanka
cukier 20 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort porzeczkowy

Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać, następnie dodawać po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Ciasto przelać do tortownicy i piec około 30-35 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty. Nasączyć je syropem cukrowym.
Porzeczki przełożyć do garnka, zasypać cukrem i poddusić je, następnie przetrzeć przez sitko i wystudzić. Zimną kremówkę ubić, dodać do niej przecier z porzeczek i rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto i dowolnie udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 10.10.2013 22:32
bardzo ładny
Katarzyna/kate1980 15.04.2012 21:59
śliczny
janko 05.04.2012 09:21
super
Mirka-Ludomila 30.04.2011 08:25
piękny i apetyczny
IlonaAlbertos 30.09.2010 21:34
Mateusz nic prostszego- wystarczy upiec :)
Iwusia 16.09.2010 23:21
Pyszne ciacho ;)
banditka 16.09.2010 13:07
fajne
Margo1 16.09.2010 09:12
Lubię torty, ale takie soczyste
rosik93 15.09.2010 23:22
Z chęcią bym spróbował

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak