Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos hiszpański na kościach

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler 1/2 korzenia
woda 3 l
kości wołowe 1 kg
marchew 2 szt.
wino czerwone wytrawne 100 ml
pasta 1 łyżka, pomidorowej

Przepis i sposób przygotowania na: Sos hiszpański na kościach

Kości wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 40 minut.
W połowie pieczenia dodać pokrojone jarzyny.
Następnie upieczone zalać wodą, wrzucić jeszcze ziarenka pieprzu, liść laurowy, ziele angielski oraz dodać pastę pomidorową,, wino oraz sól do smaku.
Całość wymieszać i gotować aż płyn w większości wyparuje, wówczas przecedzić go przez sito usuwając kości i jarzyny.
Wstawić sos do lodówki a gdy się schłodzi zdjąć powstałą warstwę tłuszczu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak