Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czereśnie w gęstym sosie jabłkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czereśnie 700 g
sok jabłkowy 500 ml
mąki kukurydzianej 2 łyżki
brandy 3 łyzki
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: czereśnie w gęstym sosie jabłkowym

Drylownicą usunąć pestki z czereśni. Przelożyć czereśnie do garnka i dodać sok jablkowy oraz sok z cytryny. Zagotować, nastepnie zmniejszyć ogień i gotowac przez 10 minut. Łyżka cedzakową wyjąć czereśnie z soku, zostawiająć sok w garnku. Czeresnie poukładac na półmisku. W miseczce wymieszać mąkę kukurydzianą z 5 lyżkami soku czeresniowego z garnka. Wymieszana makę dodac do reszty soku czeresniowego w garnku. Doprowadzic do wrzenia, ciagle mieszac dopóki sos nie bedzie gesty. Na koniec dodać brandy i wymieszać. Polać czereśnie na półmisku gęstym sosem. Przed podaniem dobrze schłodzic. Podawać jako dodatek do lodów, budyniu lub naleśników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 08.02.2011 18:15
interesujące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak