Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z wody

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 łyżka
jajko 1 szt
margaryna 1 kost
mąka 0,5 kg
mleko 0,5 szkl
sól szczypta
pwidła śliwkowe do nadzienia
drożdże 4 dkg
jajko 1 do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z wody

Z mleko,cukru,drożdży i łyżki mąki zrobić zaczyn drożdżowy.Pozostałe składniki zagnieść dodać zaczyn i dokładnie zagnieść.Zrobić kulę i włożyć do zimnej wody.Jak kula wypłynie po kawałku podsypując mąką rozwałkować na koło, pociąć na trójkąty. Na szerszej stronie ułożyć powidła, zwinąć i uformować rogaliki. Rogale ułożyć na blasze. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 20 min w 180 st. Po upieczeniu zimne polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 28.11.2013 09:36
Ależ pomysł z tą wodą,muszę koniecznie takie zrobić:)
anemon 09.12.2012 16:24
Bardzo ładne rogaliki.
caralajna 18.07.2012 10:32
ciekawy sposób :)
Krystyna32 02.06.2012 11:37
świetne
Barbara/zuza22_85 21.05.2012 22:20
apetyczne
kotlet 18.09.2011 20:53
fajna sprawa z rogalikami
IKrakowianka 13.09.2011 23:44
wyglądają apetycznie
Ela20 28.06.2011 20:31
apetycznie wyglądają :)
Allice 09.06.2011 12:10
moja mama takie robi i sa przepyszne :)
grazia1 29.03.2011 13:59
super
Aniunia773 22.03.2011 17:57
super
mala2021 17.02.2011 11:38
wygladają apetycznie,myslę że warto wypróbować
matii6 26.10.2010 09:05
z wody jeszcze nie robiłam,ale twoje są super
Margo1 15.09.2010 07:58
fajne ja mam bez nadzienia , ale z nadzieniem też lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak