Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wafle

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

paczka wafli
20 dag masła
szklanki cukru
¾ szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)
opcjonalnie kilka łyżeczek kakao,
2 łyżki spirytusu, starte
jajko 2-3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Wafle

Jajka z cukrem ubijam na parze. W ducy (glinianej misie) \"kręcę\" masło (margarynę). Do utartego tłuszczu, dodaję po trosze wystudzonej masy jajowo-cukrowej. Następnie mleko w proszku. Nie należy zapomnieć o odrobinie alkoholu - kilka łyżek spirytusu masie na pewno nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie uczyni ją lepszą i co ważne trwalszą. Jak wszystko wymieszamy, to smarujemy wafelki.

Do masy można dodać kakao (ja dodaję dopiero po posmarowaniu części wafli - mam kolorowego \"przekładańca\"), pomiędzy wafle można też zetrzeć trochę orzechów, kokosa czy czekolady.

Gotowego \"wafloka\" należy położyć w chłodnym miejscu i przycisnąć (najlepiej położyć na nim deseczkę z garnkiem lub czymś innym).

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak