Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z pieczarkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sałata 1 główka
czosnek 1-2 ząbki
boczek 10 dag
rosół warzywny 150 ml
ocet balsamiczny 4 łyżki
olej 5 łyżek
pieczarki 5 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier
soczewica czerwona 5 (suszona)

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pieczarkami

Czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Boczek pokroić w kosteczkę, wysmażyć na suchej patelni. Dodać czosnek,krótko zeszklić. Wysmażony boczek z czosnkiem przełożyć na papierowy ręcznik, osączyć z tłuszczu. Na wytopionym z boczku tłuszczu smażyć soczewicę 5 minut. Podlać 100 ml rosołu, gotować 12 minut. Gdy płyn odparuje, wlać resztę rosołu. Ocet przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać olej, wymieszać. Połączyć z soczewicą, boczkiem i czosnkiem. Pieczarki oczyścić, pokroić w cieniutkie plasterki. Sałatę umyć, osuszyć, przełożyć na talerze z soczewicą i pieczarkami. Podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 28.09.2010 18:11
smaczne
aginaa 28.09.2010 18:10
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak