Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złote placki

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dużych ziemniaków 5-6
marchewki 2
jajko 1
łyżek mąki pszennej 5-6
sól, pieprz ziołowy do smaku:
olej do smażenia:

Przepis i sposób przygotowania na: Złote placki

Warzywa oczyściłam, obrała i opłukałam. Najpierw starłam cebulę bo kiedy do niej dodaje się ziemniaki to nie ciemnieją. Do cebuli starłam ziemniaki a na końcu marchewkę. Wszystkie warzywa ścierałam na tarce jarzynowej, na najmniejszych oczkach. Do masy dodałam jajo i mąkę, doprawiłam dobrze solą i pieprzem ziołowym. Na rozgrzaną patelnie z olejem kładłam porcje ciasta (po 2 łyżki) i smażyłam placki na złoto z obu stron. Podałam posypane cukrem bo tak smakują nam najbardziej :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnik 23.10.2011 10:52
rewelacja
ZEWA 07.04.2011 13:18
też dodaję marchewkę do placków
Koper 31.12.2010 04:35
bardzo ładnie się prezentują :)
justyna111 14.09.2010 16:58
apetyczne
Lidia11 14.09.2010 16:32
wyszły super
krzyniu1984 14.09.2010 11:33
muszą być super!
aginaa 14.09.2010 10:15
pyszne
sylwiachmiel 13.09.2010 22:00
ooo,jeszcze takich nie jadłam,ciekawe jak smakują :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak