Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lekki krem waniliowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 1/2 szkl
laska wanili 2 szt.
sól
jaja 4 szt
cukier 6 dag
mąka 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1łyżeczka
pomarańcza 1 szt
śmietanka 12 dag
wiórki czekoladowe
wiśnie

Przepis i sposób przygotowania na: lekki krem waniliowy

Mleko wlać do garnka. Laski wanilii naciąć ostrym nożem, wyskrobać miąższ ze środka i wrzucić razem z laskami do mleka, posolić. Oddzielić żółtka od białek i żółtka utrzeć z cukrem, zmieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Mleko podgrzać, ale nie gotować, wyłowić laski i mieszając wlać powoli mleko do utartych żółtek, mieszać dopóki krem nie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wstawić do zimnej wody. Skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce, z jednej połowy owocu wycisnąć sok, startą skórkę oraz 1 łyżkę soku dodać do kremu, wymieszać. Białka z jajek i śmietankę ubić na sztywną pianę i dodać do kremu. Wszystko rozdzielić do salaterek, przybrać wiśniami, posypać wiórkami i wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 08.12.2011 22:20
pyszne
Małgorzata106 26.08.2011 21:22
super
Roman5 20.10.2010 19:00
smacznie
hastalavista 26.09.2010 23:16
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak