Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cykoria zapiekana z serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cykoria 8 szt
masło 2 łyżki
sól, pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
gotowana szynka 8 plasterków
mąka 2 łyżki
śmietanka 20 dag
ser żółty 10 dag (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: cykoria zapiekana z serem

Końcem ostrego noża wyciąć rdzeń w kształcie stożka u nasady główki cykorii. W garnku ugotować osoloną wodę i gotować w niej cykorię pod przykryciem przez 15 minut. Wyjąć i osączyć, wywar zostawić. Aluminiową folię natłuścić masłem, każda cykorię przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową Prymat, zawinąć w plasterek szynki i ułożyć w blaszce. Roztopić masło, wsypać mąkę i usmażyć ją na brązowy kolor, dodać szklankę wody z wywaru z cykorii, roztrzepać ubijaczką i zagotować. Dodać śmietankę i starty ser, przyprawić gałką muszkatołową Prymat. Sosem polać cykorię i wstawić do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na 15 minut, dopóki się nie zarumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 20.10.2010 19:00
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak