Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki(ciasto) 50 dkg
maka (ciasto) 2 łyżki
mięso(gulasz) 50 dkg
mąka(gulasz) 2 dkg
śmietana 2-3 łyżki
cebula biała 1 szt
jajko 1 (ciasto)

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku

Gulasz:
Mięso pokrój w niezbyt grubą kostkę, po czym włóż do garnka i zalej niewielką ilością wody i duś na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodaj przyprawy oraz mąkę wymieszaną ze śmietaną
Placki:
W trakcie duszenia zetrzyj na tarce obrane ziemniaki, potem odciśnij z nich płyn. Cebulę obierz i pokrój na bardzo drobną kostkę. Jajko ubij i dodaj do startych ziemniaków. W tak przygotowanej masie rozprowadź równomiernie mąkę oraz pokrojoną cebulę. Gdy gulasz jest już gotowy, rozgrzej na patelni trochę oliwy. Formuj duże placki i smaż je po ok. 3 min. z każdej strony.
Przed podaniem, na każdy z placków nałóż gulasz i złóż placek na pół

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak