Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śliwkowe bułeczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki ok 1kg, (bez pestek)
mleko 1 szklanka,
cukier 3/4 szklanki
drożdże 8 dag
woda 1 szklanka
jajko 2 szt.
olej 1/2 szkl.
mąka 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: śliwkowe bułeczki

ciasto: z wody , mleka , cukru , soli , drożdży , 1 szklanki mąki zrobić rozczyn, jak podrośnie dodać resztę składników zagnieść ciasto , wyrabiać tak długo aż będzie odstawać od rąk, odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką, gdy podrośnie nabierać kawałki ciasta, i dawać w środek śliwki i łyżeczkę cukru. zawjać bułeczki. i układać na wysmarowaną formę olejem i odstawić niech wyrosną i piec na złoty kolor i po wyciągnięciu z piekarnika gorące smarować lukrem przygotowanym z 3 łyżek cukru i 3 łyżek ciepłej wody. można polać dowolną polewą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 18.01.2013 13:36
robi wrażenie
stokrotka 15.08.2012 14:42
pyszności
malaczarna23 29.03.2012 08:54
pyszne
Sarenka 01.03.2011 19:34
Cudne!
Baska Kaska 23.02.2011 08:37
ale fajne
gusia1000 21.01.2011 16:32
Twoja śliwkowa bułeczka oblana polewą wygląda bardzo apetycznie i na pewno taka jest.
Koper 15.12.2010 08:31
Wyglądają ślicznie- idealne do porannej kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak