Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karpatka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

6 jajek
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki wody
20 dag kostki margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
litr mleka
kostka masła
kostka margaryny
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru

Przepis i sposób przygotowania na: karpatka

1. wykonanie ciasta: margarynę rozpuścić w gorącej wodzie, gotować 5 minut, dodać mąkę szybko mieszając , trzymać na ogniu aż powstanie aż ciasto zrobi się szkliste, wystudzić do letniego ciasta dodać 6 całych jajek i proszek do pieczenia, miksować aż składniki się połączą. podzielić ciasto na dwie formy i upiec . w 180 stopniach przez 35 min. ciasto ma być zrumienione i podsuszone.

2. krem: z mąki , mleka i cukru ugotować budyń , wystudzić , utrzeć margarynę z masłem na biało dodawać po łyżce budyniu , ucierać, następnie przełożyć nim zimne ciasto. wierzch ciasta posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 22.03.2012 09:49
pyszność
bami 06.07.2011 23:39
Jaka apetyczna! :D
PaniMISIOWA 06.05.2011 17:00
wspaniała!
Natalka1 07.04.2011 17:24
Pychota
Natalka1 07.04.2011 17:24
Pychota
gusia1000 18.01.2011 08:38
Też piekę karpatkę dość często i jest to znakomite ciasto.
Kate131 24.10.2010 09:42
juz dawno nie jadłam
iwona332 14.09.2010 15:17
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak