Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa z cukinią

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaronu penne opakowanie
cukinie (20-25 cm długości) 3
stratego żółtego sera 200 g
czosnku 6 ząbków
oliwa
sół, pieprz, oregano
parmezan 4 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z cukinią

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.

Część cukinii kroimy w cienkie plasterki (do wyłożenia na wierzchu zapiekanki ), które następnie skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, doprawiamy pieprzem i oregano, mieszamy aby każdy plasterek pokryty był oliwą i przyprawami. Pozostałą cukinię kroimy w półksiężyce.

Na oliwie podsmażamy czosnek wyciśnięty przez praskę a następnie dodajemy cukinię pokrojoną w półksiężyce. Solimy i doprawiamy pieprzem i podsmażamy do momentu aż cukinia zmięknie.

Łączymy ją z lekko przestudzonym makaronem oraz startym serem.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wierz posypujemy startym parmezanem a następnie układamy dachówkowo plasterki cukinii marynowane w oliwie z przyprawami i ponownie posypujemy parmezanem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20-25 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 06.12.2011 15:42
Mam ogromną ochotę przygotować taką zapiekankę :)
eli_555 29.01.2011 13:39
prosta i pyszna
IlonaAlbertos 22.11.2010 00:38
Prosta w przygotowaniu.
kasiurek 15.09.2010 08:43
musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak