Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka z jarzynką cebulowo - kurkową

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dkg watróbki z kurczaka 30-50
dkg świeżych kurek 25
niedużej cebuli białej i czerwonej po 1
łyżek mąki pszennej 3-5
łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1
łyżki soku z cytryny 2
sól, odrobina cukru, pieprz mielony do smaku:
łyżka masła 1
łyzki posiekanego szczypiorku 2-3

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z jarzynką cebulowo - kurkową

Cebulę obrałam, pokroiłam w pół plasterki, skropiłam octem i odstawiłam na 15 min.. Wątróbkę opłukałam, osuszyłam, oczyściłam z żyłek. Opanierowałam lekko w mace zmieszanej z papryką. Usmażyłam ją na rumiano na połowie oleju, przełożyłam na talerzyk a na patelnię dodałam masło i wrzuciłam oczyszczone dokładnie kurki (większe można pokroić, małe lepiej w całości). Kiedy lekko się podsmażyły dodałam do nich odciśniętą cebulę i smażyłam aż się zeszkliła, przykryłam i poddusiłam 2-3 minuty. Następnie wlałam sok pozostały po odciśnięciu cebuli, doprawiłam całość solą i odrobiną cukru i pieprzem, dodałam z powrotem wątróbkę i smażyłam jeszcze razem 3 min.. Podałam posypane szczypiorkiem, ze świeżym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

satysfakcjakuchenna 02.06.2011 07:47
Pięknie się prezentuje
Henryka2 05.05.2011 19:51
Ty nawet ze zwykłej watróbki cudeńko zrobisz!
SmacznaPyza 24.04.2011 18:35
ja uwielbiam więc kombinuję z różnymi dodatkami żeby nie było nudno :-)
joanna77 24.04.2011 13:06
moja też!
IZABELA29 15.09.2010 09:53
wątróbka moja ulubiona

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak