Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parówkowe ośmiorniczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

parówki cielęce 8-10 sztuk
czosnek ząbki 1
pieczarki 40 dg
oliwa 2 łyżki
masło lub margaryna
sól, pieprz do smaku
ulubione przyprawy do smaku
papryka zielona 3
papryka żółta 3
papryka czerwona 3

Przepis i sposób przygotowania na: Parówkowe ośmiorniczki

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobną kosteczkę, przesmażamy razem na oliwie. Solimy i pieprzymy do smaku. Cebula ma się lekko zarumienić, następnie podlewamy ją mlekiem i cały czas mieszamy aż je ładnie wchłonie. W osobnym garnuszku na maśle lub margarynie przesmażamy pieczarki pokrojone w większe plasterki lub kostkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Pieczarki razem z sosem z duszenia wlewamy na patelnię i łączymy z cebulą i czosnkiem. Różnokolorową paprykę opłukujemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w piórka. Wrzucamy na patelnie i wszystko razem dusimy pod przykryciem. Jeśli jest taka potrzeba podlewamy gorącą wodą, żeby powstał sosik i papryka szybciej się udusiła. Doprawiamy do smaku pieprzem, słodką papryką, pieprzem cayenne (jeśli robimy parówki dla dzieci to odradzam pieprz cayenne bo jest ostry!!). Parówki nacinamy w połowie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż, powstaną nam \"macki ośmiornicy\". Na 10-15 min przed końcem duszenia dodajemy paróweczki- ośmiorniczki i obracamy co jakiś czas żeby napęczniały z każdej strony. Podajemy z ryżem lub chrupiącym pieczywem. Smacznego :)))

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak