Przepis i sposób przygotowania na: RYBA ZAPIEKANA Z MAKARONEM
- 30 DAG MAKARONU
- 2 DAG TŁUSZCZU
- 50 DAG RYBY
- 5 DAG CEBULI
- 2 DAG TŁUSZCZU DO NADZIENIA
-SÓL, PIEPRZ
- ŚMIETANA
- JAJKO
- 1 KOSTKA PRZYPRAWY DO ZUPY
- 4 DAG SERA ŻÓŁTEGO
CZYNNOŚCI:
UGOTOWAĆ MAKARON, ODCEDZIĆ PRZELAĆ WRZĄCĄ WODĄ, WYMIESZAĆ Z TŁUSZCZEM. RYBĘ POKROIĆ NA SZEROKOŚĆ 2 CM. CEBULĘ POKROIĆ W KRĄŻKI, USMAZYC NA JASNOZŁOTY KOLOR. RYBĘ OSOLIĆ, OPRUSZYĆ PIEPRZEM, WLAĆ 1/8 LITRA WODY I DUSIC OKOŁO 20 MINUT. NACZYNIE ŻAROODPORNE POSMAROWAĆ TŁUSZCZEM UŁOŻYC DWIE WARSTWY MAKARONU, PRZEKŁADAJĄC RYBĄ. ŚMIETANE WYMIESZAĆ Z JAJKIEM I KOSTKĄ PRZYPRAWY DO ZUP ROZPUSZCZONĄ W 2 ŁYŻKACH WODY. POLAĆ UŁOŻONE WARSTWY. POSYPAĆ TARTY SER. ZAPIEKAC 10-15 MINUT.