Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina duszona w sosie grzybowym z pieczarkami :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

½ szklanki słodkiej śmietanki,sól,pieprz mielony
bulion 2 szklanki
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
mięso 8 małych kawałków
pieczarki 6 szt.
cebula 2 szt.
grzyby suszone 6 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina duszona w sosie grzybowym z pieczarkami :

Bardzo proste danie. Można wykorzystać niewielkie kawałki mięsa od szynki ( chudego ), schabu lub karkówki czy łopatki .
Grzyby namoczyć w wodzie . Gdy zmiękną drobno pokroić . Mięso rozklepać tłuczkiem do mięsa. Posolić i popieprzyć .Cebule pokroić w piórka .Na oleju obsmażyć na rumiano kapelusze pieczarek . Następnie na tym samym tłuszczu obsmażyć mięso. Do garnka włożyć mięso, kapelusze pieczarek , cebulę , ziele angielskie, liście laurowe, pokrojone grzyby suszone. Zalać wywarem dodając wodę z moczenia grzybów. Dusić ok. 45 minut . Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Dodać ją do sosu razem ze śmietanką . Doprawić sosem sojowym grzybowym , i pieprzem .

Ja wykorzystuje do robienia tego dania kawałki mięsa które zostają mi kiedy przygotowuje większy kawałek mięsa do pieczenia i skrawam wystające kawałki by uformować pieczeń .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak