Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szparagowa :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1 pęczek szparagów,½ litra wody,6 łyżek usiekanego koperku,2 łyżki masła,2 łyżki mąki,200 mll słodkiej śmietanki 30 %
sól,½ łyżeczki cukru,Przyprawa do zup Kucharek-

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szparagowa :

Szkoda że sezon szparagowy jest taki krótki.
Szparagi oczyścić w wierzchnich włókien za pomocą ostrego nożyka lub obieraczki .Przekroić na kawałki ( każdy szparag na 3 kawałek ) . Włożyć do garnka , zalać wodą , dodać cukier i szczyptę soli . Gotować 30 minut na małym gazie. Wyjąć łyżką cedzakową szparagi . W małym garnuszku roztopić masło .Wsypać koper i smażyć mieszając 2 minuty . Dodać mąkę , zamieszać . Po woli wlewać śmietankę , a następnie wywar z gotowania szparagów . Ogrzewać zupę mieszając aż zgęstnieje .Ze szparagów wybrać górne części z łebkami i włożyć w całości do zupy . Z pozostałych części szparagów ,, wycisnąć „ za pomocą noża miękki środek odrzucając włókniste części . Miąższ szparagowy włożyć do zupy ( oczywiście można przetrzeć szparagi przez sito ) .Doprawić zupę maggi .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 18.05.2017 13:03
ciekawy pomysł
Beatris 29.05.2011 11:51
Z chęcią bym posmakowała.
kasiurek 23.11.2010 09:38
wspaniała zupka, jeszcze z koperkiem mniam!
Joanna117
Joanna117 20.09.2010 09:43
Mniam, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak