Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

{olędwica ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica wołowa 80 dkg
suszone śliwki 2 szklanki
kminek 1 łyżeczka
cebula
sól
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: {olędwica ze śliwkami

Wytarte wilgotną, nasyconą octem ściereczką mięco obieramy z błon, nacieramy lekko solą, odkładamy na godzine w chłodne miejsce. Wycieramy, zgarniając z powierzchni ewentualny nadmiar soli, kładziemy na gorący tłuszcz, rumienimu ze wszystkich stron. Rondel z grubym dnem wykładamy wypłukanymi śliwkami i pokrojoną w piórka cebulą. Na tej warstwie wykładamy zrumienione mięso, podlewamy niewielką (1/2 szklanki) ilością wody, posypujemy rozdrobnionym kminkiem i dusimy na niewielkim ogniu ok. godzinę (do czasu do czsu polewając polędwicę wytworzonym sosem). Gdy sos będzie zbyt gęsty, dodajemy, zawsze w niewielkiej ilości wodę.
Polędwice podajemy na wygrzanym półmisku, pokrojoną w cienkie plastry (po 2 na porcję), obłożoną śliwkami z pieczeni i polaną, pozostałym po wyjęciu śliwek, przetartym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak