Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka Śródziemnomorska ala Eva

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec barani 40 dag
mąka pszenna
czosnek 2 ząbki
sól, pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
masło
gałka muszkatałowa polowa
lisztki szałwi
śmietanka 125g
mleko 1,5 % 0.5 szkl.
starty ementaler 50g
masło30g
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka Śródziemnomorska ala Eva

Mięso pokroić w cienkie plastry i obtoczyć je w mące. Smażymy na oliwie aż bd kruche.Obrany ząbek czosnku drobno pokroić i dodać do mięsa wraz z solą, pieprzem i ziołami. Ziemniaki następnie obieramy i kroimy na cienkie plasterki. drugi ząbek czosnku przekroić na pól i przetrzeć nim żaroodporną formę i wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni Połowę ziemniaków ułożyć w formie tak, aby plasterki zachodziły na siebie dachówkowato. Przyprawić solą, pieprzem i gałką a następnie przykryć mięsem z dodatkiem połowy listków szałwi. Resztę ziemniaków ułożyć na wierzchu i ponownie przyprawić. Śmietanką wymieszać z mlekiem i wlać do formy. Posypać serem i rozłożyć na wierzchu wiórki z masła. Piec przez około 50 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Podawać przybranie listkami szałwi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 19.10.2010 08:33
ala Eva boskie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak