Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflak

3.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 3 kilogramy
kasza gryczana 200 gramów
cebula podsmażona 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
jajko 1 sztuka
Kminek cały Prymat do smaku

Ciasto:

mąka 400 gramów
masło 50 gramów
cukier 100 gramów
mleko 125 mililitrów
jajko 2 sztuki
drożdże świeże 20 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflak

Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe. Z drożdży, niewielkiej ilości ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i 2 łyżeczek mąki zrobi rozczyn. Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. 

Resztę mąki wsypać do dużej miski. Wsypać pozostały cukier, mleko, dodać jajka, szczyptę soli oraz roztopioną i wystudzoną margarynę. Dokładnie wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. 

Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. Obie części rozwałkować do wielkości formy do pieczenia. Rozwałkowane ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na to wyłożyć podduszone ziemniaki, wymieszane z kaszą gryczaną (nie gotować kaszy), podsmażoną cebulą, solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz ugnieść na cieście na płasko. Na górę dać drugą część rozwałkowanego ciasta. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Widelcem zrobić dziurki w cieście. Piec w temperaturze 180 stopni (na mocno złoty kolor), przez około godziny.

Kartoflak podawać z masłem, a jak będzie całkowicie chłodny podsmażyć na patelni.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patelka 28.09.2010 19:08
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak