Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amoniaczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dkg
margaryna 10 dkg
cukier 15 dkg
mleko szklanka
amonika 2 łyżeczki
sól szczypta
cukier wanilinowy
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Amoniaczki

Amoniak rozpuścić w ciepłym mleku, dodać roztartą z cukrem margarynę, 2 jajka, odrobinkę soli, cukier wanilinowy oraz mąkę. Wyrobić ciasto, podczas wyrabiania należy dosypać parę łyżek mąki, następnie odstawić do chłodnego miejsca. Po około 1 godzinie schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać foremką ciasteczka. Po wierzchu smarować białkiem, posypać cukrem i do ozdoby ułożyć płatki migdałów. Wstawić do piekarnika i piec na jasnozłoty kolor. Pychotka! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 05.07.2011 08:42
mniam
adam1f 14.06.2011 23:10
super
iwona332 21.05.2011 11:07
super
Wojtek8 02.12.2010 10:36
super
Leonka 23.11.2010 12:50
Mniam! :)
krzyniu1984 16.11.2010 07:22
super!!
Magda60 30.10.2010 10:14
pycha
banditka 13.09.2010 08:59
robie podobne na gwiazdke ;)
Katarzyna/kate1980 12.09.2010 22:44
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak