Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowy fusion z sosem Teriyaki :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowy fusion z sosem Teriyaki :

Gotowe przyprawy lub marynaty doskonale sprawdzają się nie tylko w opcji podstawowej ale i jako element własnych wersji potrawy.
1.5 kg schabu
3 łyżki oleju z pestek winogron
Przyprawa do schabu
3 łyżki Sosu Teriyaki
1 łyżka masła
opcjonalnie 1/2 szklanki słodkiej śmietanki + 2 łyżeczki mąki

Z oleju i przypraw zrobić pastę i natrzeć nią schab (ja wyrównuję schab obcinając sterczące kawałki i odkładając je np. na gulasz ). Mięso włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny. Potem przełożyć do rękawa foliowego, wlać marynatę która zastała w pojemniku i zamknąć zapinką. Piec w rozgrzanym do 200 *C piekarniku przez 1,5 godziny.
Wyjąć. Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia.
Schab wystudzić. Kroić w plastry. Przed podaniem podgrzać ponownie w sosie (po prostu zimny schab łatwiej i ładniej się kroi).

Jeśli chcemy to możemy dolać w garnuszku do sosu z pieczenia słodkiej śmietanki i zmieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody mąką. Zagęścić mieszając. Zagotować.

Piekę zawsze większy kawałek schabu niż potrzebuję bo potem dzielę na porcje obiadowe, lub do chleba i zamrażam tak podzielony. Potem już tylko wyjmuję i podaję. Połowa roboty i duża oszczędność czasu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata77 12.07.2011 07:40
Ciekawy przepis, nigdy w ten sposób schabu nie przygotowywałam, wypróbuję na pewno!
Maryś1 11.09.2010 23:07
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak