Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń wieprzowa :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń wieprzowa :

1,5 Kg wieprzowiny bez kości ( łopatka , od szynki , schab )
4 cebule
Sól
Pieprz mielony
Papryka mielona
Majeranek
4 ząbki czosnku
Sos sojowy
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 kulki jałowca
4 suszone owoce głogu
4 suszone owoce tarniny
3 suszone grzyby
3 śliwki kalifornijskie
1 kromka suchego piernika
6 łyżek oliwy
2 łyżki masła

Mięso natrzeć przyprawami , sosem sojowym i 2 łyżkami oliwy . Naszpikować czosnkiem . Zostawić szczelnie przykryte na 12 godzin w lodówce . W garnku rozgrzać 4 łyżki oliwy .Mięso obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron . Do mięsa dodać pokrojone w ósemki cebule , ziele angielskie , liście laurowe , śliwki , grzyby , tarninę , głóg .Zalać wodą tak by przykryła mięso .Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem 1,5 – 2 godzin .Mięso wyjąć . Włożyć kromkę piernika .Rozgotować . Sos przetrzeć przez sito . Mięso pokroić w plastry . Podawać z sosem . Doskonale smakuje w zestawieniu z gruszką nadziewaną konfitura z żurawiny .
Można upiec mięso w większej ilości i część mięsa zamrozić , Można też część mięsa przeznaczyć do chleba .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 15.07.2011 23:28
pysznie
Jolanta_P-S 28.04.2011 20:34
super
wedith1 12.03.2011 16:22
.....i ten sosik........cudeńko!
bogumiła3 17.09.2010 20:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak