Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
mąka 3 szklanki
cukier 1 i 3/4 szklanki
jaja 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

Żółtka oddzielić od białek.Margarynę,mąkę,proszek,3/4 szklanki cukru i żółtka usiekać na stolnicy,zagnieść ciasto.Podzielić je na 3 części,do jednej dodać 2 łyżki kakao.Jasną część ciasta wyłożyć na blaszkę,dwie pozostałe części zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 15 minut(musi być takie,aby dało się zetrzeć na tarce,ale nie zamrożone).Na wyłożonej ciastem blasze rozsmarować dżem lub marmoladę,na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemną część ciasta.Z 4 białek ubić pianę,gdy będzie sztywna dodać szklankę cukru i dalej ubijać jeszcze chwilę.Bezę wyłożyć na starte ciasto,a na to zetrzeć białą część ciasta.Piec około 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku(170-180 stopni).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 16.03.2013 17:59
lubię pleśniaka;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak