Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśnikowe racuszki z grzybami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzybów leśnych 10 sztuk
mąki 1,5 szklanki
mleka lub wody ok 1 szklanki
jajek 2 sztuki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
małej cebulki 1 sztuka
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśnikowe racuszki z grzybami

Grzyby obrać, umyć i pokroić w plasterki. Osączyć z nadmiaru wody. Mleko, jajka, mąkę i proszek do pieczenia połączyć i wymieszać. Rozgrzać łyżkę oleju na patelni i przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Zdjąć z patelni i dodać do ciasta. Na pozostałym po cebuli oleju chwilę przesmażyć osączone grzyby. Oprószyć pieprzem. Dodać do ciasta, wymieszać i posolić. Nabierać łyżką ciasto i smażyć na głębokim tłuszczu niewielkie racuszki. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Racuszki są bardzo pyszne, pachnące cebulką. Ale nie są tak pulchne jak na przykład drożdżowe. Po prostu są naleśnikowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 13.01.2011 18:05
Bardzo fajny sposób na leśne grzyby. W nadchodzącym sezonie grzybowym obowiązkowo do wypróbowania :).
kasiurek 01.12.2010 11:02
wyglądaja super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak