Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mus czekoladowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 szt
sól
cukier 2 łyżki
śmietanka kremowa 10 dag
gorzka kuwertura 10 dag
wiórki czekoladowe
truskawki 8 szt
listek mięty 1 szt
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: mus czekoladowy

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki. Śmietankę z resztą cukru ubić na sztywną pianę i również wstawić do lodówki. Kuwerturę rozdrobnić i rozpuścić w kąpieli wodnej, wstawić do naczynia z zimną wodą, mieszać i trochę ostudzić. Do naczynia wlać pianę z białek, potem bitą śmietanę, dodać schłodzoną czekoladę, wymieszać wszystko i wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki. Łyżką formować kulki i włożyć do salaterki, ozdobić listkiem mięty, wiórkami czekoladowymi i połówkami z truskawek, posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 16.03.2013 18:00
mniam słodkości;]
Roman5 18.10.2010 10:13
słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak