Przepis i sposób przygotowania na: Paprykarz rybny Zdzisława M :
1/2 kg filetów ryby (Panga)
1 duża marchewka
1 duża ( lub 2 małe )cebula
1/2 litra wywaru rybnego ( może być bulion rybny )
1 przecier pomidorowy 30 % ( 10dag)
oliwa słonecznikowa
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka mielonej papryki
10 dag ryżu
10 plasterków kiszonego ogórka ( koniecznie )
Cebulę bardzo drobno usiekać w ,, piórka „, a następnie jeszcze je poprzekrawać . Zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Marchewkę utrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do cebuli . Smażyć na małym gazie przez 5 minut. Zalać wywarem rybnym . filety z ryby , w tym przypadku z Pangi osuszyć , posolić , popieprzyć i usmażyć bez specjalnego rumienienia. Usmażoną rybę rozdrobnić na małe kawałeczki ( właściwie strzępki ) i wrzucić do wywaru. Dodać przecier pomidorowy. Rozpuścić go w wywarze . Wsypać ryż i gotować na małym gazie często mieszając aż wchłonie cały płyn . Trwa to ok. 45 minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia . Wstawić do lodówki i zostawić na kilka godzin by się smaki dobrze wymieszały. Na każdej porcji położyć plasterek kiszonego ogórka.
Tak na oko wychodzi 8-10 porcji wielkości małej puszki paprykarzu.
Usiłowałam przeliczyć koszty:
-1/2 kg Pangi ok. ok. 7 zł
-przecier pomidorowy ok. 1.2 zł
-marchew, cebula, przyprawy ok. 2 zł
-ryż , oliwa ok. 1 zł
Razem nie licząc robocizny i gazu ok. 12 zł .czyli jedna porcja wielkości puszki 1,2 zł. Cena nie odbiega od ceny puszki . Smak zdecydowanie tak.