Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z gruszką i rodzynkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szkl. mąki pszennej 1
łyżeczki proszku do pieczenia 2
łyżeczki soli 1/4
g drobnych rodzynek 100
jajko 2
szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej 1
olej do smażenia:
gruszki 2 jędrne
kefir 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z gruszką i rodzynkami

Mąkę pszenną przesiać z solą i proszkiem, dosypać mąkę żytnią. Gruszki umyć, obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w drobną kostkę. Jajka roztrzepać z kefirem, dolać do mąki - wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dosypać rodzynki i gruszki, ponownie wymieszać. Kłaść porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem, smażyć do zrumienienia z obu stron. Usmażone placki przekładać na ręcznik papierowy a po osączeniu tłuszczu na talerze. Podawać z kleksem jogurtu, posypane cukrem i ew. polane sosem karmelowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 22.02.2013 19:53
pyszne
Goya 15.06.2012 12:30
super
zuzanna_z 14.12.2011 12:13
pyszne
Marybeth
Marybeth 08.11.2011 15:02
pycha!
Marybeth
Marybeth 08.11.2011 15:02
pycha!
goofy9 29.09.2011 22:37
świetny przepis, takich placuszków z gruszką nigdy nie jadłam
eli_555 17.08.2011 22:09
pycha
AgaS10 11.03.2011 13:09
apetyczne:)
kochanyptysiu 07.03.2011 13:08
pieknie podane
agnieszka189 10.01.2011 16:06
ale super
justyna111 14.09.2010 16:56
mniam
Lidia11 14.09.2010 16:37
pycha
rosik93 12.09.2010 21:41
super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak