Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulaki – pyszne! i sos

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z drobiu
cebula biała
sól do smaku
jajko ugotowane na twardo 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulaki – pyszne! i sos

Mięso drobiowe np. filety z drobiu, wołowe lub wieprzowe pokroić w plastry grubsze i pobić

Cebule obrać i pokroić w grubsze plastry, posolić lub dać jarzynkę lub vegetę.

1 jajko ugotować na twardo , obrać i pokroić na ćwiartki

Kiełbasę lub boczek(do wyboru) pokroić w długą kostkę

Na pobite płaty mięsa nakładać po trochę cebuli, ćwiartkę jajka, pokrojony boczek lub kiełbasę, zawinąć drugą stroną mięsa, obwiązać dobrze nitką do szycia lub powbijać wykałaczki(by mięso się nie rozleciało), obtaczać w mące i przysmazyć z obu stron na smalcu.

Sos do cebulaków: jedna marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kosteczkę, pora pokroić w plasterki, dać smalcu i troszkę wody i gotować do miękkości jarzyn; następnie następnie do tego sosiku włożyć obsmażone cebulaki i niech to wszystko jeszcze trochę pogotuje; jeżeli będzie za rzadkie- dać troszkę mąki lub zasmażki. I gotowe.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

biatriss 19.09.2012 17:48
niezłe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak