Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta jabłkowo-karmelowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dag
masło 12 dag
cukier puder 5łyżeczek
ocet 1 łyżka
jajko 1 szt
sól
cytryna 1 szt
cukier 10 dag
sok jabłkowy 2 łyżki
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: tarta jabłkowo-karmelowa

Do mąki dodać pokrojone masło (10 dag), cukier, sól, ocet, roztrzepane jajko, wszystko razem zagniatamy, następnie siekamy nożem i ponownie ugniatamy. Z ciasta uformować kulę i wstawić na 30 minut do lodówki. Obrać jabłka, pokroić na plasterki, skropić je cytryną. Ciasto rozwałkować, włożyć do blaszki, ponakłuwać widelcem i piec 10 minut w 200 stopniach. Wyjąć z piekarnika i położyć warstwę jabłek, rozrzucić kawałki masła na wierzch, piec dalsze 20 minut. Cukier stopić na małym ogniu, wlać sok jabłkowy, mieszając gotować, aż osiągnie konsystencję karmelu. Wyjąć ciasto z piekarnika, polać karmelem i piec przez 8 minut w temperaturze 250 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 16.10.2010 02:03
musi być smaczne
Emilia22 25.09.2010 10:15
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak