Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z sosem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
jajko 2 sztuki
kiełbasa zwyczajna 2 laski
ziemniaki ugotowane 1 kg
sól do smaku
tłuszcz do smażenia do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Następnie wykładamy na stolnicę i dodajemy przesianą mąkę, jajka oraz szczyptę soli. Zagniatamy aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rolujemy tak na grubość dwóch palców i następnie tniemy na kawałki. Kluseczki wkładamy do wody osolonej i gotujemy - wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Kiełbasę kroimy w plasterki a następnie na pół. Smażymy na tłuszczy doprawiamy do smaku Kucharkiem. Gdy się lekko zarumieni dodajemy kostkę bulionową, ziele angielskie, liść laurowy oraz doprawiamy do smaku. Wszystko podlewamy wodą wymieszaną z 2 łyżkami mąki. Całość mieszamy co jakiś czas i dusimy ok 10 min. Gotowym sosem polewamy kopytka i podajemy. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 19.01.2014 10:22
bardzo lubię
wolochski 21.06.2011 20:12
super
anja3107 16.04.2011 07:52
mniam
banditka 16.09.2010 12:21
pyszne
IlonaAlbertos 13.09.2010 23:04
Narobiłaś mi ochoty na takie kopytka :)
Margo1 12.09.2010 18:19
Pyszniutkie
IZABELA29 11.09.2010 13:40
pycha ja akurat wcinam odsmażane ,wczoraj miałam z sosem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak