Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana papryka a\'la gołąbek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone
cebula 2
ząbki czosnku 2
warzywa mrożone 2 garście
pomidor
ser żółty 4 plastry
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
oliwa
sól, pieprz
jajko
rosół 1/2 szklanki
papryka zielona 4
papryka żółta 4
papryka czerwona 4
ryż (w woreczku)

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana papryka a\'la gołąbek

Odcinamy wierzch papryk zostawiamy do przykrycia i usuwamy gniazda nasienne. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego i przesmażamy na oliwie. Na osobnej patelni na oliwie smażymy mrożone warzywka krojone w paski. Czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w piórka. Dodajemy do warzywek i smażymy razem. Do mięsa dodajemy świeże zioła (tymianek, majeranek, natkę pietruszki) smażymy jeszcze kilka minut dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego dokładnie mieszamy. Ryż w torebkach gotujemy ok 15-20 min. Mięso i warzywka zdejmujemy z ognia i czekamy aż trochę ostygną. Następnie mieszamy je ze sobą i dodajemy jajko żeby masa była bardziej zbita. Dosypujemy ryż i wkrawamy świeżego pomidora. Dokładnie mieszamy. Nadziewamy farszem papryki na wierzch kładziemy po plasterku żółtego sera i przykrywamy papryki kapeluszami. Układamy papryki w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy 1/2 szklanką rosołu (możemy też dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i jogurtu naturalnego zrobi się gęstszy sosik). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na ok 40 min. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak