Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Margerytka

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 4 sztuki
cukier puder 20 dkg
Ciasto:
jaja 2 sztuki
cukier 5 dkg
mąka 7 dkg
cukier waniliowy 1/2 torebki
masa
śmietana kremówka 80 dkg
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
truskawki 75 dkg
cukier 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Margerytka

Bezy: białka z cukrem i szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Ok. 3/4 masy umieścić w rękawie cukierniczym i na blachę wyłożoną pergaminem wycisnąć jednakowej wielkości języczki. Resztę masy zabarwić na żółto i zrobić kółko z rozetek. Suszyć 2 godziny w piekarniku w temp. 120 stopni.
Ciasto: jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszać z mąką. z ciasta rozsmarować w tortownicy okrąg, piec 35 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić.
Masa: 20 dkg truskawek pokroić na połówki, resztę zmiksować z cukrem. Wymieszać z żelatyną i ubitą śmietanką. Połówki truskawek ustawić wokół brzegu ciasta, zalać kremem. Ochładzać 3 godziny. Wierzch udekorować bezami, tak, aby utworzyły kształt margerytki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 02.07.2011 10:23
pycha
RenataZ-et 19.09.2010 11:55
Bezy...truskawki...śmietana... Takie składniki mówią same za siebie, że torcik będzie przepyszny!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak