Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oliwa czosnkowo paprykowa OSTRA

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej słonecznikowy 0,5 litra
czosnek 1 główka
pieprz czerwony 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Oliwa czosnkowo paprykowa OSTRA

Oliwa to zacne słowo.

W Polsce mamy wspaniałe oleje słonecznikowe bijące właściwościami oliwę.

Więc.

Bierzemy butelkę, 05 lub 0,7. Wsadzamy do środka obrany czosnek, paprykę i pieprz i zalewamy oliwą. Oliwa musi jakieś 2 tygodnie poleżeć by miała cudowny smak.

Potem można dolewać jak się zużyje olej i będzie dobra.

Taka oliwa ma ogromną ilość kwasów wielonasyconych i jest świetna na surowo do sałatek i do smażenia. Nadaje świetny i ostry smak.

Pamiętajcie by wszystko co wkładanie do oliwy było w 100% suche bo inaczej się skisi!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 27.02.2012 10:42
ciekawe
agata1722
agata1722 19.12.2011 16:44
mi się podoba
Izabela/bella81 04.08.2011 15:51
ciekawe
IlonaAlbertos 03.04.2011 18:14
To nie dla mnie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak