Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miętus jesienny :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

2 większe lub 4 mniejsze dzwonka z miętusa,25 dag kurek,sok z 1 cytryny,1/3 szklanki pokrojonego koperku
mąka do oprószenia ,1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
olej z pestek winogron 2 łyżki
masło 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Miętus jesienny :

Miętus to pyszna ryba -kurki to pyszny grzyb .A miętus z kurkami ? Sami spróbujcie !
Oczyszczonego i podzielonego na dzwonka miętusa posolić , polać sokiem z cytryny i zostawić w lodówce na 2 godziny ( w tym czasie przewracać by sok z cytryny dobrze macerował rybę ) . Wyjąć . Osuszyć . Oprószyć mąką i Delikatem .Na patelni rozgrzać połowę masła z 1 łyżką oleju .Smażyć rybę na rumiano z obu stron .
Kurki oczyścić ( większe przekroić ), na drugiej patelni rozgrzać pozostałe masło z 1 łyżka oleju. Usmażyć kurki ( ok 5 minut ) .Przełożyć do miętusa. Posypać koprem , popieprzyć i dodać śmietankę. Dusić pod przykryciem 5 minut.
Podawać z ziemniakami z wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnik 31.10.2011 16:46
rewelacja
Babciagramolka 23.09.2010 20:45
Polly66- a to szczegółnie polecam- jak uda Ci się kupić to bierz w ciemno. To jedna z najsmaczniejszych ryb jakie znam . Jeszcze amur z dostępnych u nas mu dorównuje .Nawet nie trzeba wielce z nim cudować- wystarczy usmażyc na maśle i posypac koperkiem - do tego ziemniaczki z wody i nie ma wspanialszego dania.
polly66 23.09.2010 09:50
to prawda choć przyznam się,że w życiu nie jadłam miętusa
wedith1 22.09.2010 18:27
Po prostu boskie! Wygląda przeapetycznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak