Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędrówki z kaszanką :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula cukrowa 1 szt.
kaszanka 2 szt.
miód 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wędrówki z kaszanką :

Wydawało by się , że kaszanka to typowo polski produkt . Nic bardziej błędnego .Jest podawana w wielu krajach ( Niemcy, Anglia , Francja ) .Zainspirowana doprawianiem lawendą przeniosłam się do Prowansji.
Z cebuli ukroić dwa plastry i podzielić na ,, obrączki \" .Skropić je miodem i posypać papryką .Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią krążki cebuli .Karmelizować ją przewracając . Zdjąć na papierowy ręcznik kuchenny i odsączyć z tłuszczu.
Oczyścić patelnię . Wlać 3 łyżki oleju i zeszklić na nim drobno pokrojoną resztę cebuli. Dodać obraną ze skórki kaszankę - pokrojoną w plastry . Smażyć na rumiano ( rozdrabniając widelcem ).Doprawić do smaku majerankiem ,oregano, bazylią , pieprzem i szczyptą lawendy .
Podawać obłożoną karmelizowaną cebulką ( cebulkę podgrzać na suchej patelni przed podaniem ) i plastrami usmażonych na złoto ziemniaków.
Kaszanka z prowansalskimi smaczkami- niby to samo a inaczej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.05.2012 21:27
wygląda apetycznie
Babciagramolka 12.10.2010 13:35
Ja kupuję lawendę w sklepach z herbatami ( w takich małych pęczkach ) .Jeden zostawiam zawinięty w folię do dekoracji a resztę ocieram jak majeranek i trzymam w słoiczku- z tego otartego robię sół lawendową i cukier lawendowy ) .
Koper 12.10.2010 07:41
Bardzo ciekawy pomysł, a lawenda suszona jest do kupienia jako przyprawa? Nigdy mi sie nie rzuciła w oczy, czy trzeba ususzyć samodzielnie?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak