Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto drozdzowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słodkie kakao do posypania
mąka 40 dag
cukier 1/2 szklanki
żółtko jajek 2 szt.
jajko 1 szt.
drożdże 30 dag
mleko ciepłe 1/2 szklanki
margaryna 1/3 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto drozdzowe

Najpierw rozrabiam drożdze z ciepłym mlekiem i cukrem z maka.Gdy wyrosna,łaczę z pozostałymi składnikami,margarynę trzeba rozpuscić.Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.Następnie wałkujemy na kształt prostokata i posypujemy niezbyt grubą warstwą słodkiego kakao,ja posypuję przez sitko.Zwijamy jak roladę,smarujemy wierzch ciasta rozkłuconym jajkiem i pieczemy w temp.180 stopni aż wierzch ciasta będzie brązowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak