Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
mleko 1 szkl
cukier waniliowy 1 szt
jajko 2 szt
cukier 2-3 łyżki
sól szczypta
drożdże 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze

Podgrzać mleko dodać drożdże, łyżeczkę cukru i mąki i odstawić do wyrośnięcia. Do miski dajemy pozostałe produkty sypkie mieszamy. Później dodać roztopioną margarynę, jajka i wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ma odchodzić od brzegów. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Formujemy kulki, dobrze zaklejamy, układamy na stolnicy i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia. Gotujemy na parze około 10 min. Polewamy roztopionym masłem z cynamonem oraz posypujemy cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 08.12.2013 15:06
uwielbiam ,super
Grażyna13 12.08.2013 19:03
Smakowite danie :)
anemon 08.10.2012 09:27
U mnie też dawno ich nie było, a Twoje takie apetyczne, że chyba się skuszę i zrobię.
ben-ka 19.08.2012 11:43
tak je lubię a tak rzadko robię.
SyMiki 06.07.2011 16:54
super
Anna133 04.07.2011 14:33
rewelacja tez takię ronbbię
barbara11561 05.06.2011 00:26
Super,uwielbiam je:):)
alaaa 24.02.2011 18:05
margaryny 50 gr ,przepraszam zapomniałam wpisać
Ewa104 21.02.2011 19:38
Piszesz,żeby dodać roztopioną margarynę.A ile ma jej być?
matii6 10.09.2010 22:20
lubię i też robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak