Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Płonąca szynka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa ze skórką 1 kg
rosół 250 ml
płynny miód 5 łyżek
sól, pieprz do smaku
ew. sałatka z czerwonej kapusty
Do dekoracji:
melisa

Przepis i sposób przygotowania na: Płonąca szynka

Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Skórę głęboko ponacinaj ostrym nożem. Następnie natrzyj solą i świeżo zmielonym pieprzem. Piekarnik rozgrzej do temp. 160 stopni. Rosół wymieszaj z miodem, wlej do małego rondelka, podgrzewaj na małym ogniu, nie przerywając mieszania (aż do zupełnego rozpuszczenia się miodu). Formę posmaruj tłuszczem. Do tak przygotowanej przełóż szynkę. Następnie polej mieszanką rosołu i miodu. Całość wstaw do wcześniej rozgrzanego piekarnika, piecz 2 i 1/2 godziny. W tym czasie kilkakrotnie polewaj tworzącym się sosem. Pieczeń wyjmij z piekarnika, odstaw na duży półmisek. Ewentualnie udekoruj. Przed podaniem polej brandy i podpal. Szynka doskonale smakuje z sałatką z czerwonej kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 11.09.2010 12:42
Faaaajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak