Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka mięsno-warzywna

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

duża pierś z kurczaka 1
duże pomidory 4
cebula biała 3
Bazylia suszona Prymat
przecier pomidorowy 3 łyżki
mąka
sól, cukier, pieprz
ser żółty 1
bakłażan
ziemniaki
boczek 30 deko
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka mięsno-warzywna

Bakłażany umyć i pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm,posolić i odstawić na 15 minut.
Ziemniaki obrać pokroić w cienkie plastry i ułożyć w brytfance jeden obok drugiego zakrywając całe dno brytfanki, posolić i posypać bazylią.

Bakłażany popieprzyć i obtoczyć w mące, smażyć na oliwie lub oleju / ilość oliwy lub oleju powinna zakryć dno patelni/ na złoty kolor, odstawić, aby trochę ostygły / nie wylewać tłuszczu z patelni/ następnie ułożyć kolejną warstwę na plasterkach ziemniaków.

Pierś pokroić w cienkie plastry i przyprawić przyprawą do kurczaka, boczek pokroić w kosteczkę, cebulę pokroić w paseczki i lekko posolić, czosnek zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki, wszystko smażyć na tłuszczu z bakłażanów do chwili aż usmażą się piersi, mieszać, aby się nie przypaliło.

Po usmażeniu odcedzić tłuszcz z patelni i wlać do niedużej miseczki,usmażone piersi z boczkiem i cebulą ułożyć na bakłażanach.

Do tłuszczu dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego i małą łyżeczkę cukru, wymieszać dokładnie i polać warstwę mięsną.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki pokroić w plastry i ułożyć na mięsie polanym sosem.

Całości posypać startym żółtym serem.

Zapiekać 40 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza.

Podawać gorące porcje na talerze.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak