Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wołowy z pieczarkami , papryką i ziemniakami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina gulaszowa 1 kg
cebula 4 szt
pieczarki 30 dag
masło 2 łyżki
mąka 2 lyzki
ziemniaki 8 szt
papryka żółta 1 szt
papryka czerwona 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy z pieczarkami , papryką i ziemniakami

Wołowinę oczyścić z błon , pokroić w średniej grubości kostkę . Podsmażyć na gorącej oliwie na rumiano . Przełożyć do rondla . cebulę drobno usiekać i wrzucić do wołowiny .Zalać wodą tak by było jej jakieś 10 centymetrów ponad mięsem . Gotować na średnim ogniu ok. 1 godziny . Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki . Podsmażyć na maśle na rumiano . Paprykę pokroić w paseczki .Pieczarki i paprykę wrzucić do gulaszu . Dodać wody jeśli trzeba . Po 30 minutach dołożyć obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki . Dusić aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą , pieprzem , papryką mieloną , sosem sojowym . Zagotować . Z mąki zrobić rumianą zasmażkę i zagęścić gulasz dodając tyle zasmażki ile będzie trzeba by osiągnąć pożądaną gęstość . jeszcze raz zagotować i ostatecznie doprawić do smaku .Podawać jako danie jednogarnkowe w miseczkach lub wydrążonych chlebkach . ( Chlebkom trzeba ściąć wierzchy, wydrążyć tak by nie uszkodzić skórki i zapiec w gorącym piekarniku przez ok. 15 minut razem z ściętymi denkami ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tika4444 19.04.2011 07:22
może byc pyszny
Tika4444 19.04.2011 07:22
może byc pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak