Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 2/3 szklanki
margaryna ½ kostka
drożdże 2 łyżki
mleko 1 szklanka
jaja 3 sztuki
sól 1/2 łyżeczka
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder do posypania
śliwki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Na rozgrzanym mleku rozmieszać drożdże, 2 łyżki mąki, cukier. Całość wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscy aby wyrosło. Żółtka utrzeć z cukrem, solą. Jaja ubić z cukrem, stale podgrzewać. Do rozczynu dodajemy resztę mąki, utarte żółtka i ubite białka. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy stopiona margarynę. Ciasto wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut. Przekładamy ciasto na blaszkę, na wierzch układamy kawałki śliwek, pieczemy 50 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu posypujemy placek cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marybeth
Marybeth 30.11.2011 12:47
mmm :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak