Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łamańce z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka 25 dag
masło roślinne 10 dag
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 5 dag
Masa makowa: mak 2 szklanki
miód płynny 1 szklanka
orzechy włoskie po 10 dag
rodzynki po 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Łamańce z makiem

Z masła, mąki, żółtek i cukru zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, pokroić na romby i upiec w mocno nagrzanym piekarniku. Mak ugotować, osączyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę. Do maku dodać miód i utrzeć na jednolitą masę. Do masy makowej dodać alkohol oraz bakalie, dokładnie wymieszać. Masę makową przełożyć do slaterki i dekoracyjnie powtykać w nią upieczone łamańce. Jest to potrawa świąteczna na Boże Narodzenie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak