Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

,, Skurczony ,, gulasz wg Buni :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

2 łyżki smalcu,1 łyżeczka mielonego pieprzu,2 łyżeczki mielonej papryki,1 kostka ,,
2 łyżki mąki ,3 szklanki wody ,1/2 szklanki pokrojonego koperku
schab 50 dag (od szynki, chuda)
cebula 4 szt.
kurki 25 dag
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ,, Skurczony ,, gulasz wg Buni :

Uwielbiam kurki- nie mogłam sobie odmówić użycia ich w sezonie do gulaszu .
Mięso pokroić w grubą kostkę .Posypać pieprzem, papryką wymieszać. Obsmażyć na rumiano na smalcu w rondlu o grubym dnie ( często mieszając ).Dodać pokrojoną w piórka cebulę , kostkę mięsną i Bulion wieprzowy . Zalać 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie miękkie , a sos odparuje do połowy objętości.
Kurki oczyścić, większe przekroić - małe zostawić w całości .Rozgrzać na patelni masło i smażyć kurki 10 minut delikatnie mieszając by się nie połamały. Osolić delikatnie do smaku.
Zarumienić mąkę na suchej patelni i rozprowadzić ją gulaszem .Dodać do rondla. Doprawić do smaku.
Gdy gulasz jest już gotowy dołożyć kurki i koper , a potem dusić wszystko razem przez moment by smaki się połączyły .
Dodałam do gulaszu koper choć to raczej nie jest składnik często w tej potrawie występujący ale kurki kojarzą mi się zawsze z lekko koperkową nutką . I muszę przyznać , że był to strzał w dziesiątkę .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 26.03.2013 10:52
swietna nazwa! :) a gulasz pyszny
kasiazur 10.02.2012 08:11
super
Anna141
Anna141 06.04.2011 11:01
pycha
Jolanta_P-S 01.04.2011 21:49
to danie to coś dla mnie
eli_555 30.01.2011 22:27
pyszny ten gulasz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak