Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie waniliowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto ptysiowe
cukier 2 łyżki
mleko 1 1/2 szklanka
żółtko jajek 3 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie waniliowe

Z dowolnego przepisu na ciasto ptysiowe pieczemy niewielkie okrągłe placuszki, wysuszamy je w piekarniku. Przygotowujemy krem. W 3 łyżkach mleka rozprowadzić mąkę. Pozostałe mleko zagotować, dodać mąkę. Żółtka ucieramy z cukrami, dodać żółtka. Krem stale mieszamy, nie gotujemy aby żółtka się nie zważyły. Gry krem zgęstnieje garnek wstawiamy do zimnej wody, studzimy. Jabłka przekładamy do salaterek i zalewamy je powstałym kremem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak