Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 kg ziemniaków
sól
mąka ziemniaczana
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Pognieść, kiedy są jeszcze gorące.
2. Podzielić na 4 części, wyjąć jedną część i na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać jajko.
3. Ciasto dokładnie zagnieść. Z ciasta formujemy kluski.
4. Do gotującej się, osolonej wody wrzucić kluski i gotować je na małym ogniu. NIE DOPROWADZAĆ DO WRZENIA.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lukoszek88 06.02.2011 23:52
Mniam kiedy mi zrobisz???
Faustyna 26.11.2010 15:29
Ja robię dziurki w tzw. czarnych kluskach :)W białych rzadko:), choć oczywiście Pani sugestia jest jak najbardziej słuszna:) A te kluseczki były do bograczu, stąd też brak dziurki:)) Pozdrawiam
Joanna108
Joanna108 26.11.2010 11:34
A gdzie \"dziurka\" na sosik? Śląskie kulski muszą taką mieć :).
lukoszek88 11.11.2010 12:33
uuuu jakie okrąglutkie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak